Videojobsamtaler - få succes med digitale jobsamtaler

Arbejdsmarkedet er en hastigt skiftende størrelse - og selv om den traditionelle face-to-face jobsamtale stadig foretrækkes af de fleste, så er den ikke længere en nødvendighed.


Move On Career
16. mar 2020 • 5 min. læsning • 5725 har læst

Artikelbillede

Jobsamtaler via skærm er blevet særligt aktuelle i en hverdag, hvor coronakarantænen har sænket sig over Danmark, og fysiske jobsamtaler derfor ikke altid er en mulighed. Og fjernjobsamtalerne gør det faktisk muligt at komme tæt på "business as usual" i forhold til jeres rekruttering, men uden at udsætte både jer selv og jeres kommende talenter for potentiel smittefare. Det kan dog være hensigtsmæssigt at gøre sig nogle overvejelser forinden, så videosamtalerne bliver en succes.

Aftal muligheder og værktøjer

 

Selv om den yngre generation er digitalt indfødte, så er det ikke alle, der nødvendigvis har mod på en jobsamtale via skærm. Tag derfor fat i jobsøgeren på forhånd og aftal rammerne for mødet.

Vær også opmærksom på, om vedkommende har mulighed for at benytte de samme konferenceværktøjer, som I har til rådighed. Skype er fortsat en af de mest populære løsninger til videoopkald for både private og virksomheder, men I kan også med fordel benytte jer af Apples FaceTime, WhatsApp, Microsoft Teams, Google Hangouts eller Google Duo, Facebooks Messenger, Zoom eller en af de mange andre videoapplikationer.

Det er vigtigt, at applikationen kan benyttes på jeres arbejdsplads - tjek gerne med it-afdelingen vedrørende de relevante programmer og jeres sikkerhedsmæssige forordninger. Vær også opmærksom på, om kandidaten har mulighed for at benytte samme applikation.

Overvej desuden, om I får brug for flere funktioner ud over videoopkaldet. Skal samtalen være én-til-én, eller har I behov for at oprette et konferencekald med flere parter? Skal I kunne dele skærmen under samtalen eller sende dokumenter til hinanden? Forskellige applikationer giver forskellige muligheder.


Få styr på teknikken

  Sæt dig godt ind i softwaren inden samtalen og få styr på dens muligheder. Du har ikke lyst til at være den, der hjælpeløst roder med indstillinger midt i et videoopkald.

Test lyd og billede og foretag gerne et testopkald for at få feedback om kvaliteten fra en person "på den anden side". Har du behov for at bruge headset eller hovedtelefoner?

Deltager flere af jeres medarbejdere i jobsamtalen fra jeres placering? Hvordan er lyd og billede med flere personer siddende foran udstyret? Eller har I behov for at opsætte et konferencekald - giver jeres software i så fald mulighed for det rette antal deltagere?

Send gerne et link til opkaldet på forhånd, hvis jeres software giver mulighed for det.


Få styr på privatlivet

  En jobsamtale kræver private omgivelser, hvor udenforstående ikke lytter med. Et mødelokale er perfekt - prøv at sikre dig, at du kan samtale uforstyrret i hele perioden.

Et hjemmekontor kan også gøre det. Har du ikke et dedikeret kontorværelse, så find et passende rum og sørg for at holde alle uvedkommende væk - deriblandt børn, husdyr mv.

Working from home by Trendgifs.com


Få styr på præsentationen

Sæt udstyret op og tjek din præsentation. Sørg for, at du ikke sidder i modlys - fx med et vindue direkte bag dig. Ingen har lyst til at kigge på et skyggebillede i 30 minutter.

Sidder kameraet i den rette vinkel? Sørg for, at det er nogenlunde i niveau med dit ansigt - eller lidt højere - så din jobansøger ikke kommer til at holde en samtale med dine næsebor. Stil ikke kameraet alt for tæt på dit ansigt, men heller ikke så lagt væk, at både din lyd og dit billede forsvinder.

Tjek gerne dine omgivelser. Er der forstyrrende elementer i baggrunden? Det kan være et rodet skrivebord, billeder med skrigende farver eller en trafikeret vej, der tager opmærksomheden fra jeres samtale. Vælg gerne en neutral baggrund.

Flere konferenceprogrammer har mulighed for enten at sløre eller erstatte baggrunden helt - test gerne disse funktioner på forhånd, så du er sikker på, at programmet ikke ender med at skære det halve hoved eller din overkrop væk fra billedet.

En videosamtale kræver lige så formel påklædning som en almindelig face-to-face jobsamtale. Sørg dog for at have tøj på, der ikke får dig til at smelte sammen med baggrunden. Vær gerne parat 5-10 minutter inden samtalen starter.


Få styr på din tale, kropssprog og øjenkontakt

  At tale tydeligt er ikke kun noget, der anbefales til en videosamtale, men her er det ekstra vigtigt. Vær opmærksom på, at en del af dit kropssprog er skjult for de andre parter. Dermed går mange af de elementer, der normalt hjælper på forståelsen, tabt. Undlad fx ironi eller sarkasme - en ironisk bemærkning er sværere at afvæbne, når en del af nuancerne i kropssproget ikke når igennem, og det er dermed potentielt mere farligt at bruge.

Læg også mærke til, at øjenkontakt er sværere under videokonferencer. Vi har en tendens til at holde øje med skærmen og kigger dermed væk fra vores samtalepartner. Øv dig på at kigge ind i kameraet, når du adresserer kandidaten.


Uvant med videoopkald? Øv dig!

  Bruger man ikke videosamtaler i hverdagen, kan de hurtigt føles akavet. Men at gøre godt indtryk under videosamtalen er en evne, som de fleste hurtigt kan mestre. Test videosamtalen med dine kolleger eller familie. Få og lyt til feedback - og vær opmærksom på dig selv.

Og husk at smile - det hjælper!

 

God fornøjelse med jeres rekruttering!


Hvem er vi?

Move On Career har mere end 25 års erfaring med Employer Branding og rekruttering af højtuddannede kandidater og studerende fra landets universiteter.

Vi driver jobbanker og karriereportaler, tilbyder karriererådgivning via vores medier, og vi leverer jobmotor til Frivilligjob.dk.

Mere om os

Opret job og praktik

Parat til at rekruttere højtuddannede og studerende? Log ind her og opret dit job, studiejob, graduateforløb eller praktikplads - nå ud til studerende og erfarne kandidater i hele landet.

log ind og opret job


Læs også...

5 Reasons Why Danish Companies Should Hire Internationals

Guest blog: Kate Dahl, Job Consultant for Internationals in Denmark provides 5 compelling reasons why Danish companies can highly benefit from having an international, skilled labor force.


Kate Dahl - Job Consultant for Internationals in Denmark, CareerDenmark.dk • 11. aug 2020 • 5 min. læsning

Onboarding

Få inspiration til, hvordan du husker stort som småt i velkomsten af din nye kollega, så vedkommende føler sig taget godt imod.


Move On Career • 31. maj 2019 • 3 min. læsning

 

HPT